Zeleninové placky s hubovou omáčkou a šalátomPre 1 osobu
80g mrkvy
80g zeleru
? cibule
80g póru
25g strúhanky
1 vajce
20g nastrúhaného parmezánu
? PL roztopeného masla
100g miešaných húb – šampiňóny, Shiitake huby, a.i.
? PL olivového oleja
1 dl smotany - nízkotučnej
Soľ, čierne korenie
Čas prípravy: 40 minút
Mrkvu a zeler nastrúhame na slížiky do misy. Cibuľu ošúpeme a nadrobno nakrájame. Pór rozštvrtíme a nakrájame na väčšie kúsky asi 3 mm. Strúhanku, vajce a nastrúhaný parmezán dáme do misy k zelenine a všetko zmiešame na cesto. Ochutíme soľou a korením. Z hmoty vytvarujeme 3 placky, ktoré na teflónovej panvici na oleji z každej strany asi 3 minúty opekáme. Potom vyberieme. Huby, v závislosti na veľkosti buď rozpolíme alebo nakrájame na prúžky. V teflónovej panvici opekáme na masle cca 5 minút. Ochutíme soľou a korením. K hubám pridáme smotanu a privedieme k varu. Po dokončení nalejeme omáčku na tanier, naukladáme na ňu zeleninové placky a podávame. Ako prílohu môžeme podávaťľadovýšalát alebo rukolu.
Cestovinová panvica s hráškom a špenátomPre 1 osobu
100g mladého hrášku
125g hrubších rezancov
100g baby špenátu
1 PL repkového oleja
1 jarná cibuľa
0,25 dl zeleninového vývaru
Soľ, čierne korenie
Mladý hrášok rozpolíme, jarnú cibuľku nakrájame na 1 cm veľkéšikmé pásiky. Rezance varíme v osolenej vode, kým nie sú mäkké. Potom ich scedíme. Olej na panvici alebo vo woku rozohrejeme. Hrášok a jarnú cibuľku na nej 2-3 minúty dusíme. Potom prilejeme zeleninový vývar a pridáme baby špenát a rezance. Všetko spolu dobre premiešame. Soľou a čiernym korením dochutíme. Podávame v hlbokom tanieri.
Šošovica s datľamiPre 1 osobu
100g baby špenátu alebo mangold
250g miešanej zeleniny – napr. mrkva, zeler, pór
? cibule
? strúčika cesnaku
1 štipka korenie Garam Masala – zmes korenia
1 PL olivového oleja
60g zelenej šošovice
2 dl zeleninového vývaru
1 plátok citrónu
2 ďatle
? zväzku petržlenu (príp. koriander)
Soľ, cayenské korenie
3 vykôstkované olivy
50g bieleho jogurtu
Čas prípravy: 20 minút príprava + 35 minút varenie
Listy mangoldu (baby špenátu) nakrájame na hrubšie prúžky a dáme bokom. Stonky mangoldu a miešanú zeleninu nakrájame na malé kocky. Cibuľu a cesnak nasekáme na jemno a spolu s korením garam masala na panvici asi 3 minúty opekáme. Potom pridáme šošovicu a miešanú zeleninu. Po pár minútach varenia prilejeme vývar. Prikryjeme a pomaly varíme na miernom ohni asi 20 minút. Potom to odstavíme. Dáme na vrch plátok citróna a necháme šošovicu ešte asi 15 minút doisť. V prípade potreby prilejeme ešte trochu vývaru alebo vody. Ďatle nakrájame na štvrtiny, petržlen nahrubo. Spolu s listami mangoldu to pridáme k šošovici. Ochutíme soľou a kajenským korením. Podávame s olivami a jogurtom.