Zemiaková polievkaNa 1 liter
1 strúčik cesnaku
1 malá cibuľa
300g zemiakov
1 lyžica olivového oleja
1 dl bieleho vína
6 dl zeleninového vývaru
soľ, korenie muškátový oriešok
Čas prípravy: 45 minút
Cesnak a cibuľu ošúpeme. Umyté zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Olivový olej rozohrejeme a pridáme cibuľu, cesnak a zemiaky. Schvíľu ich orestujeme a zalejeme bielym vínom. Pridáme zeleninový vývar. Prikryjeme a zvoľna varíme na miernom ohni asi 20 minút. Hotovú polievku rozmixujeme s tyčovým mixérom. V závislosti na konzistencii môžeme zriediť vodou. Ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.
Zeleninová polievkaNa 1 liter
1 strúčik cesnaku,
1 malá cibuľa,
100g zemiakov
500g zeleniny – napr. brokolica, zeler, mrkva, tekvica
1 lyžica olivového oleja
5 dl zeleninového vývaru
soľ a korenie
Čas prípravy: 45 minút
Cesnak, cibuľa a zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Zeleninu umyjeme a tiež nakrájame na malé kúsky. V hrnci rozohrejeme olivový olej. Cibuľa, cesnak, zemiaky a zeleninu v ňom opražíme. Zalejeme zeleninovým vývarom, prikryjeme a necháme povariť na miernom ohni asi 20 minút. Hotovú polievku rozmixujeme s tyčovým mixérom. V závislosti na konzistencii môžeme zriediť vodou. Ochutíme soľou a korením.
Zemiakový šalát s feta syromPre 1 osobu
300 g malých zemiakov
100 g mangoldu
Polovica cibule
3lyžice repkového oleja
2 lyžice octu, napr. jablčného octu
1/2 lyžice horčice
0,5 dl zeleninového vývaru
soľ, korenie,
50 g feta,
50 g pažítky
Čas prípravy: 30 minút
Zemiaky v osolenej vode 20 minút povaríme. Medzitým mangold umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nadrobno nakrájame. V troche oleja mangold a cibuľu podusíme. Z octu, horčice, zvyšného oleja a vývaru pripravíme omáčku. Zemiaky rozštvrtíme a ešte teplé ich pridáme do omáčky a zamiešame. Zmes necháme asi 5 minút odležať. Ochutíme soľou a korením. Syr nalámeme a posypeme ním zmes. Nakoniec pridáme na jemno nasekanú pažítku.
Vyprážané zemiaky so zeleninou a bylinkovým tvarohomPre 1 osobu
100g mrkvy
100g póru 3
50g zemiakov
50g petržlenu
2 lyžice repkového oleja
1/4 lyžičky drvenej sušenej čili papričky
paprika,
soľ,
Bylinky – Petržlen, pažítka, oregáno
50g tvarohu
Čas prípravy: 20 minút
Na bylinkový tvaroh si umyjeme a nadrobno nakrájame bylinky. Tie potom zmiešame s tvarohom a podľa chuti osolíme a okoreníme.
Mrkvu a pór nakrájame na tenké prúžky. Petržlen nasekáme. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na 1 cm kocky. Rozohrejeme olej na teflónovej panvici. Pridáme zemiaky a smažíme ich 25-30 minút dozlatista. Pridáme zeleninu a opekáme asi 4 minúty. Ochutíme chilli, paprikou a soľou. Pridať petržlen. Podávame s tvarohom.
Zeleninový koláčPre 2 porcie, pre 1 plech á 38 x 10 cm
150 g mrkvy,
150 g zeleru,
1 malá cibuľa,
1 lyžica olivového oleja,
soľ, korenie,
160 g cesta na pizzu
Múka na vyvaľkanie,
75 g póru,
1,2 až 1,5 dl smotany,
30g strúhaného syru
Čas prípravy: 30 minút + 50 minút pečenie
Predhrejte rúru na 180 ° C. Mrkvu a zeler pozdĺžne rozkrojíme a nakrájame na 5 mm plátky. Cibuľa ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na plátky. Všetko na miernom ohni asi 10 minút na troche oleja opekáme, kým zelenina nezmäkne. Osolíme a okoreníme a necháme vychladnúť.
Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2mm a dáme na papier na pečenie. Cesto jemne prepicháme vidličkou. Vychladnutú zeleninu rozložíme rovnomerne na povrch cesta. Pór nakrájame na 5 mm hrubé plátky a pridáme na vrch. V pohári zmiešame smotanu s nastrúhaným syrom. Dobre zmes osolíme a okoreníme a vylejeme ju na koláč. Pečieme v strede rúry pri 180°C po dobu 40-50 minút. 5 minút pred koncom pečenia prepneme na spodné pečenie.
Zeleninový wok s ryžou a tofuPre 1 osobu
60g dlhozrnnej ryže
100g Tofu
2 PL sójovej omáčky
100g čínskej kapusty
100g mrkvy
? ČL sezamových semiačok
1 vajce
1 PL repkového oleja
Soľ
Čas prípravy: 30 minút
Ryžu varíme v osolenej vode asi 15 minút, kým nie je mäkká. Odcedíme. Tofu nakrájame na 5 mm hrubé plátky, pokvapkáme trochou sójovej omáčky a necháme 5 minút odležať. Čínsku kapustu nakrájame na široké pásy a mrkvu na tenké pásiky. Rozohrejem wok. Zľahka na ňom osmažíme sezamové semiačka a dáme na bok.