S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.
 
 
 Biotta na instagrame
whatsapp: 0917 313 314

PARTNERI:

Lekáreň Centrum, Senec

Dobromysel, Lokálny bio obchod v Nitre

Predajňa Som Gurmán, Spišská Nová Ves

Bio obchod U malého princa, Trenčín


»
Zemiaková polievka

Na 1 liter 

1 strúčik cesnaku

1 malá cibuľa

300g zemiakov

1 lyžica olivového oleja

1 dl bieleho vína

6 dl zeleninového vývaru

soľ, korenie muškátový oriešok

 

Čas prípravy: 45 minút

 

Cesnak a cibuľu ošúpeme. Umyté zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Olivový olej rozohrejeme a pridáme cibuľu, cesnak a zemiaky. Schvíľu ich orestujeme a  zalejeme bielym vínom. Pridáme zeleninový vývar. Prikryjeme a zvoľna varíme na miernom ohni asi 20 minút. Hotovú polievku rozmixujeme s tyčovým mixérom. V závislosti na konzistencii môžeme zriediť vodou. Ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom.

Zeleninová polievka

Na 1 liter

1 strúčik cesnaku,

1 malá cibuľa, 

100g zemiakov

500g zeleniny – napr. brokolica, zeler,  mrkva, tekvica

1 lyžica olivového oleja

5 dl zeleninového vývaru

soľ a korenie

 

Čas prípravy: 45 minút

 

Cesnak, cibuľa a zemiaky ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Zeleninu umyjeme a tiež nakrájame na malé kúsky. V hrnci rozohrejeme olivový olej. Cibuľa, cesnak, zemiaky a zeleninu v ňom opražíme. Zalejeme zeleninovým vývarom, prikryjeme a necháme povariť na miernom ohni asi 20 minút. Hotovú polievku rozmixujeme s tyčovým mixérom. V závislosti na konzistencii môžeme zriediť vodou. Ochutíme soľou a korením.

Zemiakový šalát s feta syrom

Pre 1 osobu

300 g malých zemiakov

100 g mangoldu

Polovica cibule

3lyžice repkového oleja

2 lyžice octu, napr. jablčného octu

1/2 lyžice horčice

0,5 dl zeleninového vývaru

soľ, korenie,

50 g feta,  

50 g  pažítky

 

Čas prípravy: 30 minút

 

Zemiaky v osolenej vode 20 minút povaríme. Medzitým mangold umyjeme a  nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nadrobno nakrájame. V troche oleja mangold a cibuľu podusíme.  Z octu, horčice, zvyšného oleja a vývaru pripravíme omáčku. Zemiaky rozštvrtíme a ešte teplé ich pridáme do omáčky a zamiešame. Zmes necháme asi 5 minút odležať. Ochutíme soľou a korením. Syr nalámeme a posypeme ním zmes. Nakoniec pridáme na jemno nasekanú pažítku.

Vyprážané zemiaky so zeleninou a bylinkovým tvarohom

Pre 1 osobu

100g mrkvy

100g póru 3

50g zemiakov

50g petržlenu

2 lyžice repkového oleja

1/4 lyžičky drvenej sušenej čili papričky

paprika,

soľ,

Bylinky – Petržlen, pažítka, oregáno

50g tvarohu

 

Čas prípravy: 20 minút

 

Na bylinkový tvaroh si umyjeme a nadrobno nakrájame bylinky. Tie potom zmiešame s tvarohom a podľa chuti osolíme a okoreníme.

Mrkvu a pór nakrájame na tenké prúžky. Petržlen nasekáme. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na 1 cm kocky. Rozohrejeme olej na teflónovej panvici. Pridáme zemiaky a smažíme ich 25-30 minút dozlatista. Pridáme zeleninu a opekáme asi 4 minúty. Ochutíme chilli, paprikou a soľou. Pridať petržlen. Podávame s tvarohom.

Zeleninový koláč

Pre 2 porcie, pre 1 plech á 38 x 10 cm

150 g mrkvy,

150 g zeleru,

1 malá cibuľa,

1 lyžica olivového oleja,

soľ, korenie,

160 g cesta na pizzu

Múka na vyvaľkanie,

75 g póru,

1,2 až 1,5 dl smotany,

30g strúhaného syru

 

Čas prípravy: 30 minút + 50 minút pečenie

 

Predhrejte rúru na 180 ° C. Mrkvu a zeler pozdĺžne rozkrojíme a nakrájame na 5 mm plátky. Cibuľa ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na plátky. Všetko na miernom ohni asi 10 minút  na troche oleja opekáme, kým zelenina nezmäkne. Osolíme a okoreníme a necháme vychladnúť.

Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2mm  a dáme na papier na pečenie. Cesto  jemne prepicháme  vidličkou. Vychladnutú zeleninu rozložíme rovnomerne na povrch cesta. Pór nakrájame na 5 mm hrubé plátky a pridáme na vrch. V pohári zmiešame smotanu s nastrúhaným syrom. Dobre zmes osolíme a okoreníme a vylejeme ju na koláč. Pečieme v strede rúry pri 180°C po dobu 40-50 minút. 5 minút pred koncom pečenia prepneme na spodné pečenie.

Zeleninový wok s ryžou a tofu

Pre 1 osobu

 

60g dlhozrnnej ryže

100g Tofu

2 PL sójovej omáčky

100g čínskej kapusty

100g mrkvy

? ČL sezamových semiačok

1 vajce

1 PL repkového oleja

Soľ

 

Čas prípravy: 30 minút

 

Ryžu varíme v osolenej vode asi 15 minút, kým nie je mäkká. Odcedíme. Tofu nakrájame na 5 mm hrubé plátky, pokvapkáme trochou sójovej omáčky a necháme 5 minút odležať. Čínsku kapustu nakrájame na široké pásy a mrkvu na tenké pásiky.  Rozohrejem wok. Zľahka na ňom osmažíme  sezamové semiačka a dáme na bok.  

NzdiODAzM